Zašportuj si o dušu

pridal: admin | dátum: 9. novembra 2022 | kategória: Samária

V rámci projektu Zašportuj si o dušu, DSS a RS Samária, pod záštitou Bratislavskej arcidiecéznej
charity, ako svojho zriaďovateľa, usporiadal 22. 10. 2022 konferenciu, ktorej nosnou témou bola Komunitná starostlivosť pre ľudí s duševným ochorením.

Účastníci konferencie sa mohli tešiť z prítomnosti prednášajúcich, ktorí sobotné dopoludnie obohatili svojimi zaujímavými príspevkami a skúsenosťami.

Juraj Marendiak, sociálny pracovník, lektor z Bratislavy, už dlhodobo venuje svoju pozornosť problematike duševného zdravia z pohľadu starostlivosti a podpory v rámci sociálnych služieb a uplatňovania nových prístupov v rámci tejto starostlivosti. Hľadá a uplatňuje odborné prístupy, ktoré vedú k pozitívnemu ovplyvňovaniu kvality života človeka so skúsenosťou s duševným ochorením. Vo svojom príspevku predstavil koncept Zotavenia, ktorého hlavnou myšlienkou je kladenie si otázky, nie ako sa zbaviť ochorenia a úplne vyzdravieť, ale ako žiť spokojný a plnohodnotný život práve tým, že budem skúmať, to čo viem, svoje prednosti a silné stránky, aby a uplatňovať ich tak, aby som bol schopný svoj život držal vo svojich rukách.

Druhý hosť, Jindřich Jašík meral cestu až od ďalekého Olomouca, aby hovoril o tom, čo to znamená byť Peer konzultantom, a akým spôsobom sa uplatňuje metóda Otvoreného dialógu. Sám bol členom multidisciplinárneho tímu v organizácii Záhrada2000 a v tomto období sa Otvorený dialóg snaží
zaviesť v dennom centre Celsuz, ktoré prevádzkuje Brnenská charita. Pán Jašík, ako Peer konzultant, čiže človek s vlastnou skúsenosťou s duševným ochorením, v jeho prípade konkrétne s diagnózou
paranoidná schizofrénia, pomáha a sprevádza ľudí s podobným osudom. Cez svoj príbeh a skúsenosti
ukazuje, že má zmysel usilovať sa o návrat do každodenného života a je možné viesť plnohodnotný,
zmysluplný každodenný život.

Triádu prednášok uzavrel Norbert Michel, dlhoročný pracovník združenia Práh Brno, aktuálne vedúci terénneho tímu pre deti a mladistvých. Svojím rozprávaním priniesol inšpiráciou a motiváciu svojim kolegom na Slovensku, práve cez prehľad toho, ako sa združenie Práh vyvíjalo a rozvíjalo počas svojich dlhoročných skúseností . Združenie Práh je pozitívnym príkladom toho, že len cez efektívne prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti a ich vzájomnú spoluprácu, je možné poskytovať adresnú pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Táto cesta vedie preukázateľne k znižovaniu miery opakovaných hospitalizácii, a tým aj zaťaženie zdravotného systému a ľudia so skúsenosťou s duševným ochorením majú oveľa vyššiu mieru možnosti návratu do komunity a teda aj k tomu, aby sami aktívne participovali na dianí v spoločnosti.