Jesenné novinky a služby Bratislavskej arcidiecéznej charity

pridal: admin | dátum: 7. septembra 2023 | kategória: Tlačová správa

Naši zamestnanci začali 3. distribúciu potravinovej a materiálnej pomoci, finišujeme Zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Bratislavská arcidiecézna charita tiež pre ukrajinské deti spustila psychologickú službu. Prečítajte si aktualizáciu služieb BACH september 2023.

Služby Bratislavskej arcidiecéznej charity fungujú, po letných dovolenkách a oddychu, od septembra v štandardnom režime. Cieľom je napĺňať to najpodstatnejšie v charitnej službe – stáť blízko pri človeku, bez rozdielu a viesť láskavý dialóg: pomoc@charitaba.sk.

V Bratislave aktuálne fungujú štyri lokality – v Ružinove, Starom Meste a v Petržalke,  kde sa môžu ohlásiť ľudia v núdzi, ale aj tí, ktorí chcú pomáhať:

• sídlo BACH: Krasinského 6, 821 04, BA (Ružinov)
  • pracovisko BACH: Kapitulská 4, 811 01 BA (Staré Mesto)
  • Centrum solidarity (podpora aj pre Ukrajincov): Jasovská 6, 851 07 BA
  • Asistenčné centrum pomoci pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny (spolupráca s Mestom Bratislava Братислава для України): Bottova 7, 811 09 BA

Spustili sme 3. distribúciu potravinovej a hygienickej pomoci v rámci projektu Operačného programu FEAD*. Do 9. októbra 2023 BACH pomôže 8084 potravinovými balíkmi 3820 ľuďom, ktorí sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a distribuuje tiež 2929 hygienických balíkov 1200 ľuďom v hmotnej núdzi. Charitní sociálni pracovníci sa s núdznymi stretnú vo všetkých bratislavských okresoch a v seneckom okrese. Bratislavská arcidiecézna charita vopred ďakuje za dobrú spoluprácu Centru rodiny Dúbravka, mestským častiam a miestnym úradom. Ak primárny adresát nie je zastihnutý, pomoc môže charita poskytnúť aj sekundárnemu darcovi. Preto ak je niekto v krízovej situácii a má záujem o potravinový či hygienický balík, môže kontaktovať charitu cez email potraviny@charitaba.sk alebo telefonicky +421 909 250 931.

Domov sociálnych služieb a rehabilitačné stredisko Samária pokračuje v službe ľuďom s duševným ochorením, schizofréniou. 8. septembra môžete Samaritánov a zamestnancov stretnúť a podporiť na krásnej osvetovej akcii v Bratislave pre podporu ľudí so znevýhodnením s názvom Radničkine trhy 2023.

Do 15. septembra ešte stále môžu darcovia nosiť nové alebo zachovalé školské pomôcky, ktoré už Bratislavská arcidiecézna charita začala distribuovať deťom a rodinám zo sociálne znevýhodneného prostredia. Aktuálne chýbajú hlavne zošity. Školákov môže verejnosť podporiť aj finančne. Slovenská katolícka charita, ktorá Zbierku školských pomôcok na Slovensku zastrešuje, realizuje financovanie sociálnych štipendií pre nadané deti: https://www.charita.sk/zbierka-skolskych-pomocok/

Charitnou novinkou v integrácii utečencov v Bratislave je psychologická služba, ktorou sa Bratislavská arcidiecézna charita chce sústrediť na ukrajinské deti, ktoré trpia ochorením z autistického spektra: terapia@charitaba.sk.

Ostatné služby – požičiavanie zdravotníckych pomôcok, opatrovanie a ošetrovanie chorých v domácnostiach ostávajú v režime nezmenené. Podrobnejšie informácie o službách a kontakty nájdete na www.charitaba.sk.