Spoločné stretnutie chariťákov z rôznych kútov Bratislavskej arcidiecézy

pridal: admin | dátum: 26. júna 2023 | kategória: Národný týždeň charity

„Neodvracajme zrak od chudobných,“ znelo heslo stretnutia chariťákov z rôznych kútov Bratislavskej arcidiecézy, ktorý sme organizovali v Bratislave, v nedeľu 25. júna, ako záverečnú slávnostnú bodku Národného týždňa charity 2023. Riaditeľ Bratislavskej arcidiecéznej charity Boris Hrdý rozvinul myšlienku sv. Otca Františka k tohtoročnému Svetovému dňu chudobných aj na našu službu charity a nášho tímu, spolu s poďakovaním za uplynulý rok pomoci Slovákom aj cudzincom.

Slávnostného stretnutia sa zúčastnili zamestnanci Bratislavskej arcidiecéznej charity aj so svojimi rodinami, tiež členovia a kňazi z farských charít a dobrovoľníci charity.

Spoločnú sv. omšu v Dóme sv. Martina v Bratislave slávil aj náš charitný kňaz Jozef Kožuch, ktorému vďačíme za dlhodobú duchovnú podporu nášho charitného tímu. Jožko ďakujeme, tvoje modlitby nás nesú v ťažších časoch.

Sme nesmierne vďační aj podporou a účasťou pomocného biskupa Bratislavskej arcidiecézy Biskup Jozef Haľko, ktorí nám povedal: „Konkrétna charitatívna aktivita aj na farskej úrovni je úroveň naplnenia svätomartinského posolstva. Pretože svätý Martin bol ten, ktorý napriek tomu, že bol na koni, si dokázal všimnúť niekoho, kto je na zemi. A niečo z toho čo mal, oddelil a dal tomu druhému. V tom vašom prípade je to čas, talent, zanietenie a organizačná aktivita pre tých, ktorí sú chudobní. Najprv si ich treba všimnúť, potom si treba všimnúť, čo konkrétne potrebujú a potom im to treba zohnať a dať v najrôznejších úrovniach.

A chcel by som vás ubezpečiť o tom, že napriek tomu, že aktivity sa môžu stretávať s najrôznejšími ťažkosťami a niekedy dokonca aj s nevďačnosťou, zo strany tých, ktorým slúžime, Ježiš hovorí: podal si mi pohár vody a ja ti za to sľubujem Božie kráľovstvo. To čo sa deje v teréne, aj bežná každodenná práca pre chudobných, má vždy, aj keď si to neuvedomujeme, veľký významný duchovný rozmer a v Božej pamäti máme uložený nehrdzavejúci poklad, ktorý nám nik nezoberie.“

Foto: BACH, Stanislav Griguš

Program NTCH 2023 Bratislavskej arcidiecéznej charity: https://www.charitaba.sk/narodny-tyzden-charity-2023/

Slovenská katolícka charita sa počas Národného týždňa charity snaží pritiahnuť pozornosť na svoje poslanie a činnosť, ktorú zastáva v sociálnej oblasti. Tradične preto po celom Slovensku prebiehajú aktivity, ktoré pripravujú jednotlivé arci/diecézne a eparchiálne charity na Slovensku a v rámci ktorých prizývajú verejnosť nahliadnuť na svoju činnosť.

Jednou z aktivít, ktorá mala symbolicky pripomenúť prácu charity, bolo aj nasvietenie známych dominánt mesta ako napríklad Bratislavský hrad, Primaciálny palác či Reštaurácia UFO a to pre charitu typicky bordovou farbou alebo farbou jej podobnou. Večer 19. júna sa tak po zotmení ukázali v nezvyčajnom nasvietení.